Cum scriem cel mai usor pe un telefon fara butoane?

De cand au aparut telefoanele fara “butoane mici de plastic”, asa cum zicea Steve Jobs, au aparut tot felul de solutii pentru a facilita scrisul pe astfel de device-uri. E clar, modul in care scriem pe un laptop sau un PC nu poate fi reprodus pe un telefon, in special pe un telefon “touch”. Dar macar se incearca:
Se lucreaza la tehnologii de comenzi vocale si dictare, dar astea inca sunt prea pre-alfa. Si chiar daca ar fi finale, cu tot cu super-engleza mea de cambrigist, accentul meu de rus nu va fi recunoscut niciodata ca o comanda:
“open browser…. open BROWSER…. OPEN BROWSER!!!  ….  [expletive deleted]”
Dupa care au aparut aplicatiile care recunosc scrisul de mana. Pentru asta, trebuie sa faci doua sau trei gesturi ca sa ai o litera. Nu le vad sensul, nici macar cand navighez in lista de contacte. E mai usor sa apas pe litera S si sa fac “swipe” pana ajung la Sirb si dau “call”.
Ceva mai recent, a aparut si Swype, care propune inca un model pentru a scrie rapid. Unele telefoane chiar vin cu aplicatia preinstalata. Eu unul nu m-am putut obisnui. Asa functioneaza Swype:

Ultima scornire in domeniu este aplicatia pentru Android The 8pen, care propune cea mai semnificativa schimbare de paradigma:

Nu am apucat sa ma joc cu ea, nu este inca pe market, dar sunt sincer entuziasmat. Conceptul lor e foarte nou, se bazeaza pe o alta paradigma.  Pe de-o parte, ma astept sa se gaseasca un mod mai eficient de a scrie pe telefonaele cu interfata touch. Pe de alta parte, nu cred ca as putea sa ma dezobisnuiesc de clasicul QWERTY, chiar daca pe telefon literele sunt mult mai mici si scriu mult mai lent.

Mai cunoasteti si alte solutii? Amintiti-le in comentarii!

Comments
  1. Lucian
  2. ovi
  3. CrisFlo
  4. Valery Wakenight

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *