Ce înseamnă “root”?

Poate cea mai mare greşeală a fandroidului începător este perceperea procesului de “rooting” ca fiind distrugător pentru telefon. Nimic mai fals!

Root este un termen împrumutat din sistemele de operare bazate pe Linux (dintre acestea face parte, într-o oarecare măsură, şi Androidul) şi înseamnă acces la “rădăcina” telefonului. Înseamnă că ai acces la toate măruntaiele software ale telefonului şi că, dacă doreşti, poţi modifica în el mai multe decât au vrut producătorii acestuia să poţi. În cazul Android, rooting este procesul (reversibil!) prin care utilizatorul dobândeşte acces de administrator la tot sistemul de operare al telefonului său.

Rootarea telefonului nu îţi modifică sistemul de operare într-un mod vizibil. Toate aplicaţiile, setările, contactele, mesajele şi datele rămân neschimbate. Singura diferenţă va fi că vei putea face mai multe cu telefonul tău (de exemplu, vei putea instala şi rula mai multe aplicaţii).

Poţi strica telefonul dacă îl rootezi? Răspunsul simplu, scurt şi general e: NU. Asta înseamnă că în procesul de rootare există şanse minime să strici ceva. Fiecare aplicaţie care foloseşte ulterior root pe telefonul tău necesită, însă, atenţia ta, pentru că va avea acces puternic asupra sistemului tău de operare. În majoritatea cazurilor, însă, nu se întâmplă nimic rău (cu excepţia situaţiilor în care pe utilizator chiar îl mănâncă-n fund să strice ceva).

Acum, că ai aflat ce e root, află de ce să-ţi rootezi Androidul sau cum să o faci.

Comments
 1. Bratu
 2. Ovidiu Sîrb
 3. Bratu
 4. Ovidiu Sîrb
 5. Petre
 6. vali
 7. KiduleTz
 8. Christian
 9. Prada
 10. Eliza
 11. Raul
 12. Raul
 13. doru
 14. Ionut
 15. George
 16. Daniel
 17. White
 18. Gherasim Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *