De ce Android?

Articolul acesta pleacă de la unul omonim scris de Marius Mailat pe Androider.ro (mă şi folosesc de ocazia asta pentru a transmite salutări cordiale comunităţii Android România din partea Fandroid.ro ). Deşi un articol 100% pertinent, bine explicat şi informativ, acesta răspunde doar întrebării “de ce să aleg să programez pentru Android?”, omiţând una mai importantă: De ce aş alege eu, un simplu consumator, sistemul de operare Android?

Ce are în plus, aşadar, sistemul de operare Android faţă de altele (iOS-ul de pe iPhone, Symbian-ul de pe Nokia şi Sony Ericsson fiind cea mai importantă competiţie la ora actuală, cel puţin în România)? De ce e un sistem de operare preferat de tot mai multă lume?

1. Libertatea de a alege.

Cel mai important fapt, din punctul meu de vedere, e că am posibilitatea de a alege aparatul pe care vreau să am sistemul de operare. E acelaşi sistem de operare (care se ridică la aşteptările anului 2010!) disponibil pe telefoane pentru toată lumea. De la cele budget (vezi HTC Wildfire sau LG Optimus One), care “se vând pe gratis” la abonament până la cele care costă mai mult de 500 de Euro şi sunt mai puternice decât multe laptopuri (vezi HTC Desire HD sau Samsung Galaxy S).

2. Libertatea de a le personaliza la maxim.

De la skin-uri la widget-uri, Android e regele personalizării. Se pot modifica atât componentele vizuale, cât şi cele funcţionale. Fie că e vorba de felul în care arată sau de viteza procesorului, practic orice este modificabil la Android. Se mulează perfect pe utilizatorul lui, şi nu invers!

3. Uşurinţa în utilizare.

Nu spun că alte sisteme de operare ar fi greoaie (în special iOS pentru care jos pălăria), însă nu am văzut sistem de operare mobil mai uşor de învăţat ca acesta. Prietena-mi (care, fie vorba între noi, nu e la fel de pasionată de gadgeturi şi electronice ca mine) a învăţat să facă tot ce putea face la nici zece minute după ce a pus prima oară mâna pe HTC Magic. Setări, instalări de aplicaţii, widgeturi, totul a fost aproape instantaneu la vârful degetelor ei.

4. Aplicaţii gratuite pentru aproape orice.

Chiar dacă numărul aplicaţiilor Android nu îl ajunge încă pe cel al aplicaţiilor de iPhone, Android câştigă la preţ: foarte multe dintre aplicaţiile din Android Market sunt gratuite. Iar când spun “foarte multe” mă refer la 57%, faţă de 28% pentru iPhone şi 26% pentru Nokia[sursa]. Practic, pentru că orice utilizator cu puţine cunoştinţe de programare poate să-şi creeze şi să îşi posteze aplicaţia pe Android Market (şi va alege să o facă, vezi articolul pe care îl menţionam la început) fără să fie nevoit să-şi vândă o mână, un picior şi sufletul lui Apple pentru asta, şi fără să fie nevoit să aştepte după un proces de aprobare, în momentul acesta există cel puţin o aplicaţie pentru cam orice dorinţă ai avea. Iar dacă sunt mai multe, sigur una va fi gratuită. Fun fact: ştiţi serviciul ăla care-ţi permite să-ţi găseşti iPhone-ul furat, cu doar 99$ pe an? Ei, pentru Android avem cel puţin Prey şi Lookout Mobile Security, ambele gratuite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *