De ce root?

“De ce să-mi rootez telefonul?” este una dintre cele mai des întâlnite întrebări pe care şi le pun noii utilizatori de telefoane Android. Răspunsuri sunt atât de multe, încât ar fi mai uşor să vă întrebaţi “De ce să nu-mi rootez telefonul?”. Câteva dintre acestea:

1. Pentru aplicaţii

Există o cantitate considerabilă de aplicaţii care funcţionează doar cu root, iar coincidenţa face ca multe dintre acestea să fie de o utilitate reală chiar utilizatorului de rând. De exemplu, ShootMe, o aplicaţie gratuită care îţi permite să faci screenshot-uri la exact ce vezi pe ecranul telefonului tău prin scuturarea acestuia sau prin comenzi vocale. O altă aplicaţie ce necesită root e Wireless Tether, o aplicaţie gratuită prin care poţi folosi telefonul ca pe un rooter wireless, putând oferi acces la internet oricărui laptop cu WiFi. Şi lista poate continua.

2. Pentru personalizarea totală a telefonului

Poate că ţi-ai luat un telefon pe Android, însă nu îţi place interfaţa producătorului (MotoBlur, Sense UI, TouchWiz etc) şi vrei să renunţi la ea. Sau poate ţi-ai luat telefonul plin de aplicaţii inutile de-ale operatorului de telefonie mobilă. Poate vrei să schimbi iconiţa bateriei din bara de notificare. Fără root, aceste modificări sunt imposibile.

3. Pentru schimbarea totală a sistemului de operare

Există nenumărate modificări Android (“custom ROMs“), dezvoltate de armate întregi de entuziaşti, modificări care pot schimba totul, de la felul cum telefonul tău arată la felul în care funcţionează sau la viteza cu care o face.

4. Pentru performanţă

Chiar dacă nu îţi instalezi un ROM personalizat (custom ROM), există posibilitatea de a face telefonul să zboare aşa cum vrei. Cu ajutorul aplicaţiilor ca Open Overclocker sau SetCPU, poţi modifica uşor frecvenţa la care rulează procesorul telefonului tău, putând alege la discreţie între performanţă sau viaţă a bateriei.

Lista, bineînţeles, poate continua, însă ar fi atât de lungă încât nu şi-ar mai avea rostul. La urma urmei, opţiunile ţin de necesităţi, aşadar fiecare le va descoperi singur.

Dacă te-ai convins, află cum să-ți rootezi telefonul.

Comments
  1. Bogdan
  2. dumping
  3. ninel
  4. Cristina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *