Telefoanele deştepte şi bateriile lor

O întrebare comună majorităţii viitorilor cumpărători de smartphones este “dar cât mă ţine bateria?”. Întrebare pe de-o parte fondată, căci producătorii ne-au obişnuit cu câţiva ani în urmă să ţinem în buzunar aparate care rămâneau aprinse chiar şi mai mult de o săptămână, însă pe de altă parte nefondată, pentru că diferenţa dintre un Nokia 1100 şi un HTC Desire HD, de exemplu, e enormă.

Smartphone-urile din zilele noastre sunt mai mult decât telefoane: sunt un fel de computere mai mici la care, întâmplător, poţi şi vorbi. Au procesoare mai puternice decât multe computere din România, au memorie RAM egală cu a netbook-urilor moderne şi sunt constant legate la reţele 3G şi WiFi.

Absolut toate acestea consumă din baterie – gândiţi-vă, de exemplu, la autoturisme: dacă laşi peste noapte becul de deasupra oglinzii pornit, dimineaţă îl stingi şi pleci la servici. Dacă, însă, laşi pornite şi farurile, şi casetofonul şi, eventual, ventilaţia (să presupunem că e vorba de o maşină mai veche 🙂 ), dimineaţă trebuie să rogi vecinul să-ţi dea curent.

La fel şi cu telefoanele inteligente: dacă închizi Internetul 3G, WiFi-ul, Bluetooth-ul şi opreşti actualizarea automată rămâi cu un telefon cu ecran foarte mare – însă un telefon care te ţine 3-4 zile dacă-l ţii în buzunar. Dacă începi să îl butonezi, ecranul va consuma din baterie. Dacă-ţi verifici e-mail-ul, 3G-ul sau WiFi-ul vor consuma din baterie. Dacă-l pui să verifice automat e-mail-ul, bateria se va consuma şi mai repede. Dacă-i pui şi live wallpapers, şi tot felul de widgets care îţi verifică regulat vremea, Twitterul, calendarul, Facebook-ul, Google Reader, reddit, Şmen şi alte treburi, bateria se va scurge mult mai repede.

Lăsând la o parte argumentele tehnice: un smartphone model 2010 sau mai nou este un laptop pe care îl porţi în buzunar. Dacă nu te aştepţi ca laptopul tău mare să meargă doar pe baterie mai mult de 5-6 ore, de ce te-ai aştepta ca cel mic să meargă mai mult de 24?

Comments
 1. Teniescu
 2. mece
 3. Ovidiu Sîrb
 4. mece
 5. Ovidiu Sîrb
 6. mece
 7. Programare Sociala
 8. Dabija
 9. Calin
 10. alex
 11. No Name
 12. Darius
 13. Cristian
 14. florea.cioaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *