Cum instalez Android 2.3 Gingerbread pe HTC Wildfire – Tutorial instalare CyanogenMod 7 January 18, 2011 – 3:17 pm

By Ovidiu Sîrb

În cele ce urmează vă voi prezenta pas cu pas procesul instalării ROM-ului CyanogenMod 7, care vine cu Android 2.3 Gingerbread, pe un HTC Wildfire. Vă rog să luaţi aminte că este un proces delicat (unii ar spune chiar riscant) şi că există întotdeauna şanse să stricaţi ceva. De aceea vă rog să urmaţi instrucţiunile pas cu pas, să nu vă grăbiţi şi să fiţi atenţi la ce faceţi.

De ce avem nevoie?

- un telefon HTC Wildfire rootat – după metoda de aici (ATENŢIE! Am spus-o şi o mai spun: la data scrierii articolului, HTC Wildfire-urile care au fost updatate la 2.2.1 oficial nu pot fi rootate. Puţină răbdare, se va putea în curând.).
- bateria telefonului trebuie să fie încărcată peste 50%, ca să evităm surprizele.
- ultima versiune de CyanogenMod 7, de aici. Cum ştiţi care e cea mai nouă? E prima de sus.
- fişierul Google Apps, de aici.
- cel puţin 500MB spaţiu pe cardul SD
- răbdare.

Înainte de toate:

Trebuie să înţelegeţi că, prin instalarea unui alt ROM, veţi pierde tot ce aveţi pe telefon (nu şi pe cardul SD, însă): aplicaţii, contacte, mesaje etc. Înainte de a mai face vreun pas de aici încolo, vă rog să faceţi backup la contacte (vi le treceţi pe contul de Google sau intraţi la PeopleMenuExport) şi la aplicaţii (dacă e rootat telefonul, atunci folosiţi Titanium Backup, îl găsiţi în Market; dacă nu, faceţi măcar o listă cu ce aplicaţii aveţi instalate, să vă fie mai uşor). Serios, chiar o să pierdeţi tot, de aia scriu cu roşu.

Să începem:

1. Presupunem că telefonul e gata rootat. Dacă nu, aici e tutorialul. Nu, nu merge fără root.
2. Faceţi backup la tot ce aveţi nevoie din el.
3. Copiaţi pe cardul din telefon, într-un folder care să vă fie la îndemână (exemplu: “-install”, cu minus în faţă, ca să fie primul când va fi nevoie), cele două fişiere pe care le-aţi downloadat mai sus.
4. Opriţi telefonul.
5. Apăsaţi butonul de “volum jos” şi, în timp ce îl ţineţi apăsat, apăsaţi butonul de pornire/oprire (power). Telefonul va intra în meniul HBOOT (ecran alb cu trei androizi pe skateboard).


6. După câteva secunde, în care telefonul va afişa ceva text pe ecran, apăsaţi o dată pe volum jos (se selectează cuvântul “RECOVERY”) şi o dată pe power (un fel de “OK”). Telefonul se va restarta şi va intra în ClockworkMod Recovery.

7. Folosind trackpadul (butonaşul acela optic de la mijloc, jos), mergeţi la “nandroid”

8. Selectaţi “Backup”. Aşteptaţi până când termină procesul de backup şi revine la meniu.

9. Mergeţi la “partitions menu”
10. Selectaţi, pe rând, “format boot”, “format system”, “format data”, “format cache”, “format sd-ext”, însă NU ŞI “format sdcard”.
11. Când aţi terminat, apăsaţi o dată “power” pentru a reveni la ecranul principal.
12. Mergeţi la “install zip from sdc”
13. Apăsaţi o dată pe “toggle signature ver” – ar trebui să scrie mai jos, cu alb, “Signature Check: Disabled”.
14. Mergeţi la “choose zip from sdca”.
15. Mergeţi la folderul în care aţi pus (la pasul 3) cele două fişiere zip.
16. Selectaţi fişierul “cm-buzz-[versiunea pe care aţi luat-o, vedeţi voi].zip”
17. Confirmaţi instalarea şi aşteptaţi să termine.


18. Apăsaţi pe butonul de “power” pentru a reveni la meniul principal.
19. Selectaţi “reboot system now”.
20. Aşteptaţi. Răbdare maximă şi panică zero, e perfect normal să dureze mai mult – prima pornire a telefonului poate dura până la 10 minute!

21. După ce va porni, veţi observa că nu aveţi Market, Maps, Gmail etc. – le punem şi pe acelea imediat.
22. După ce aţi butonat puţin telefonul şi v-aţi bucurat că aveţi Gingerbread pe el, intraţi din nou în ClockworkMod Recovery (paşii 4-6)
23. Repetaţi paşii 12, 14-19 (fără 13), însă la pasul 16 selectaţi celălalt fişier (gapps-gb-20110115-signed.zip). Acesta conţine aplicaţiile Google care lipsesc.

24. Bucuraţi-vă de noul Android 2.3! :)

În cazul în care nu vă place sau stricaţi ceva, puteţi reveni la setările dinainte de backup, urmând paşii 4-8, însă la ultimul selectând “Restore” în loc de “Backup”.

53 Comments

 1. nickro
  Posted January 19, 2011 at 9:35 am | Permalink

  E valabil si pt. Desire? Merci.

 2. Posted January 19, 2011 at 9:48 am | Permalink

  În teorie da, procedeul ar trebui să fie identic, doar ROM-ul se schimbă – în loc de linkul cu “buzz”, iei CM7 de aici: http://mirror.teamdouche.net/?device=bravo

  Nu am încercat, însă. Dacă te încumeţi să încerci tu, ne-ar ajuta mult să ne confirmi sau infirmi succesul.

 3. Catalin
  Posted January 21, 2011 at 11:32 am | Permalink

  Si noi cei cu update-ul oficial 2.2.1 ce putem face sa ne putem 2.3 – gingerbread. Pare mai atragatoare interfata de 2.3 fata de sense-ul asta. Are cateva bug-uri dupa parerea mea foarte mari de ex la camera se misca mai greu… plus la meniuri se misca mai greu si cand te suna cineva ringtone-ul cand raspunzi parca se taie asa… plus cand vrei sa dezinstalezi o aplicatie sta o groaza apare cerculetul ala si sta o groaza,,,,

 4. Posted January 21, 2011 at 11:38 am | Permalink

  Cei cu update-ul oficial vor mai trebui să aştepte până se va putea roota.

  Cât despre problema cu ringtone-ul, problema s-ar putea să fie doar o setare: vezi la Menu – Settings – Sound dacă e bifat “Quiet ring on pickup”. Dacă e bifat, ăla e baiul, telefonul se dă încet când îl ridici :)

 5. catalin
  Posted January 21, 2011 at 4:23 pm | Permalink

  Quiet ring on pickup nu e bifat… dar nu asta era problema cu datul mai incet si faptul ca sacadeaza la sunet cand dai cu degetul in jos ca sa ii raspunzi cuiva..

  in fine asteptam si un tutorial care sa se poata schimba android 2.2 la 2.3…eventual sa se si poata roota ca e prea enervanta limitatea asta a aplicatiilor si plus imagina aia de android la cine te suna… care mie personal 2.2 mi se pare prea lent .. mai rapid e 2.1 de o mie de ori… multi vor sa faca downgrade ca merge mai bine…

 6. florin_chi
  Posted January 22, 2011 at 5:01 pm | Permalink

  ca de obicei , cum ne-a obisnuit deja, excelent tutorial realizat de Ovidiu si ii multumesc pt asta. Mai am niste intrebari de detaliu. Daca kernelul suporta CPUSpeed, daca functioneaza fara restartari camera foto, daca functioneaza camera video si daca mai apar bugurile alea de imagine la pornirea telefonului(astea erau principalele neajujunsuri pt min din varianata 6.1.0 de la Cyanogenmod si is curios daca s-a indreptat ceva, FM Radio am vazut ca tot nu merge).

 7. Posted January 22, 2011 at 5:04 pm | Permalink

  De kernel nu ştiu să-ţi zic, întrucât nu încercasem, iar acum am revenit la un rom 2.2.1 cu Sense.

  În CM7 funcţionează atât camera foto, cât şi cea video, nu mai apar bugurile şi, în plus, există şi opţiunea de efect CRT la închiderea/deschiderea ecranului :)

  FM Radio încă nu e implementat.

 8. Cip
  Posted January 25, 2011 at 12:13 am | Permalink

  Si merge totul bine? BT, camera, gps tot? Eu oricum am update-ul la Froyo facut, dar sunt curios xD

 9. Posted January 25, 2011 at 9:52 am | Permalink

  Da, cât le-am încercat n-am avut nicio problemă cu ele :)

 10. Marius.Adrian
  Posted February 6, 2011 at 9:57 am | Permalink

  Eu mi-am instalat OpenFire. Sunt foarte multumit de el. Dupa instalare am avut 168 MB spatiu liber si dupa instalarea a 60 aplicatii mai am 128 MB. Problema mea e la instalarea unui kernel. Am versiunea 2.6.32 si vreau sa imi instalez 4.1 care este compatibil cu OpenFire dar nu reusesc. Nu stiu daca instalarea se face exact ca la ROM. Am incercat dar degeaba …. tot kernel vechi ramane.

 11. Mihai
  Posted February 22, 2011 at 7:06 pm | Permalink

  Pagina de la Google Apps da 404.

 12. Szilveszter
  Posted May 14, 2011 at 9:54 pm | Permalink

  Multumesc foarte mult pentru tutorial! Excelent!!

 13. s3vr4j
  Posted May 22, 2011 at 1:30 pm | Permalink

  Imispuneti si mie va rog daca a iesit updateul de 2.3 oficial de la HTC. Eu am inca prima varianta cea de 2.1 pt ca am intelesca ca 2.2 nu e deloc mai buna decat 2.1 dimpotriva. Ms

 14. Posted June 8, 2011 at 2:07 pm | Permalink

  catalin
  wildfire cu ultima versiune se misca tare rau,spre norocul meu telefonul meu a venit din la cutie cu S-OFF, asadar am reusit foarte repede sa-l rootez,n-a fost greu deloc,insa problema mea la versiunea de sus prezentata este ca dupa ce instalam google apps imi crapa romul,si anume boota,si dupaia o tinea doar in restarturi.

 15. Cristi
  Posted July 4, 2011 at 8:22 am | Permalink

  Salut ,

  dupa instalarea cu succes a rom-ului “LeeDroid_HD V2.2.9 pe telefonul HTC DESIRE HD cu Android 2.3.3 , am incercat instalarea rom-ului Android _Revolution_HD_4G_5.2.0 si dupa mesajul update cu succes telefonul a repornit si afiseaza htc pe fond alb si atat . Am incercat factory reset , backup , restore si nimic . Precizez ca ajung in meniul clockwordmod recovery dar aici pur si simplu nu stiu ce comenzi si in ce ordine sa-i dau .Cine ma poate ajuta cu un sfat sau un nr.de telefon de la un service .
  Multumesc anticipat .

 16. Posted July 8, 2011 at 4:02 pm | Permalink

  Salut.Am un HTC Desire,si ieri am dat peste postul asta si mi-am instalat gingerbread 2.3.4 exact dupa instructiunile tale,numai ca la pasii 6 si 7 denumirile sunt un pic diferite.Dupa ce l-am instalat am incercat sa imi fac un restore la tel cu back-up ul care il facusem si nu am mai gasit cum sa il fac.Ai idee cum pot sa fac sa imi arate tema de dinainte,adica cea cu ceasul si vremea ca nu am gasit aplicatiile respective,oricum se misca mult mai repede si nu mai are atitea aplicatii preinstalate care sunt practic nefolosibile.Din pacate cand m-am jucat pe el,si din greseala i-am dat un restore la tel si mi-a pus versiunea 2.2,eu crezand ca imi pune ce am salvat dinainte,dar o sa o pun la loc pe cea de 2.3.Pot sa iti folosesc postul,sau bucati din el,pe blogul meu.Mersi

 17. Posted July 8, 2011 at 4:06 pm | Permalink

  Ps: Nici aplicatia de market nu am gasit-o.

 18. Posted August 6, 2011 at 3:58 pm | Permalink

  Instalat si testat pe Galaxy 5 . Cyanogen 7.1 scoate pe Galaxy 5 in benchmark scor mai mare decat Galaxy S :D

 19. john
  Posted August 23, 2011 at 1:11 pm | Permalink

  daca nu pune-ai În cazul în care nu vă place sau stricaţi ceva, puteţi reveni la setările dinainte de backup, urmând paşii 4-8, însă la ultimul selectând “Restore” în loc de “Backup”.erai fikozof…..

 20. Posted August 23, 2011 at 1:14 pm | Permalink

  Detaliază, te rog.

 21. john
  Posted August 23, 2011 at 1:16 pm | Permalink

  daca nu cumva mi-am stricat telefonul

 22. Posted August 23, 2011 at 1:19 pm | Permalink

  Nu înţeleg. Te rog să fii mai explicit.

 23. john
  Posted August 25, 2011 at 9:34 am | Permalink

  ma refeream la recovery de la sfarsitul tutorialului…eu am cautat disperat o modalitae ca sa scap de htcsense in special de htclockscreen,ca deja ma disperase felul in care deblocam sau refuzam apeluri scotand tel din buzunar….am urmat pasii descrisi aici iar la sfarsit dupa ce am vazut ca s-a schimbat in sfarsit wildfire-ul meu in altceva,am dat recovery si a revenit la starea in care era inainte…am urmat pasi din nou dar eram panicat din cauza bateriei 30 la suta…dar a mers…multumesc ma simt f bine ca si cum as avea un tel nou mult mai performant…super tutorial …la mai multe….multumesc

 24. john
  Posted August 25, 2011 at 9:36 am | Permalink

  restore …pardon nu recovery

 25. Posted August 25, 2011 at 9:39 am | Permalink

  Mă bucur că totul e în ordine :) Succes şi în continuare!

 26. Alex
  Posted August 31, 2011 at 7:45 pm | Permalink

  Si cei cu update-ul la 2.2.1 ce fac?:)

 27. Dorin
  Posted September 4, 2011 at 2:56 pm | Permalink

  Congrats Ovidiu! Merge de minune din prima! Great job!

 28. xShadoWx
  Posted September 6, 2011 at 8:48 pm | Permalink

  foarte faina versiunea;)) ii chiar mai faina decat cea originala:D tutorial excelent un 10+. nu am avut nici o problema pe parcursul instalarii. felicitari ;)

 29. Posted September 18, 2011 at 9:52 pm | Permalink

  Am si eu o curiozitate. Pe CyanogenMod se poate folosi GPS fara Data transfer? (ma refer GPS clasic ce se conecteaza doar la sateliti si nu AssistedGPS care are nevoie si de conexiune la internet)

 30. marius c
  Posted October 10, 2011 at 2:48 pm | Permalink

  salutare. as vrea sa stiu daca in urma instalarii android 2.3 mai sunt functii ale telefonului care nu pot fi folosite, gen radio, camera foto/video, bluetooth, internet, wifi, sms/mms, gps, sau butoane care nu mai pot fi folosite.

  multumesc frumos

 31. Posted October 10, 2011 at 2:55 pm | Permalink

  Marius, vei pierde interfaţa Sense, însă din funcţiile de bază nu se pierde nimic (ba chiar are şi bonusuri :) )

 32. adrian c
  Posted October 16, 2011 at 11:02 pm | Permalink

  salut,

  am reusit sa rootez telefonul, am dat jos toate fisierele mentionate mai sus, iar cand am ajuns la pctul 6, în care telefonul va afişa ceva text pe ecran imi spune no image sau ceva de genu plus ca imi apare dupa restart un tel + triunghi + semn exclamarii cu rosu….nu pot sa merg mai departe.

  un sfat ceva?

 33. akka
  Posted October 18, 2011 at 5:47 pm | Permalink

  Si acum o intrebare stupida. Cum fac sa revin la froyo pe wildfire?

 34. andrei
  Posted October 21, 2011 at 9:46 pm | Permalink

  cei care ati instalat 2.3 dupa acest tutorial, va merge bine telefonul?

 35. Cristian
  Posted November 5, 2011 at 12:34 am | Permalink

  Am o problema serioasa… m’am hotarat sa’mi rootez wildfire’ul urmand metoda prezentata de tine. Mentionez ca am hboot 1.01.0001, froyo 2.2.1. (facut dupa OTA) si S-OFF. am incercat metoda unrevoked fara succes. imi da eroarea: failed to get root. is your software too new?

  vreo idee?

 36. lucian
  Posted November 16, 2011 at 5:53 pm | Permalink

  imi pute-tzi spune ce castig ce pierd dak imi rootez htc wildfire…?..adik na nush e bun si aja da park as vrea cv mai mult de la el..dak imi instalez Android 2.3 Gingerbread cu ce o sa ma ajute..ce o sa pierd..

 37. Posted November 21, 2011 at 8:10 pm | Permalink

  am si eu o intrebare..daca telefonul nu si schimba imaginea fata de cea de la puctul 20/e ceva in neregula?

 38. vladone
  Posted November 23, 2011 at 1:16 pm | Permalink

  Salut ovidiu , am si eu o intrebare : telul meu are 2.2.1 androidul , il pot upgrada dupa modelul tuturialului tau ? Daca nu cum pot face ? A mai aparut vreo versiune mai noua a androidului pe care o pot instala pe acest telefon , daca da cum procedez ? Multumesc frumos , astept raspuns .

 39. Alex
  Posted January 3, 2012 at 11:47 pm | Permalink

  salut,
  am instalat 2.3 pe wildfire, merge bine, dar nu pot sa mai descarc de pe android market. stie cineva ce e de facut?

 40. alex
  Posted January 10, 2012 at 12:30 am | Permalink

  am si eu o problema am versiunea 2.3.3 la un desire l-am rootat iar cand vreau sa intru in HBOOT numi intra tin apasat volum jos si power si nimc (inainte mergea sa intru in HBOOT)

 41. adi
  Posted January 17, 2012 at 10:41 pm | Permalink

  care ma ajuta si pe mine? am bagat 2.3 si cyanogen7 mentionez ca telefonul a avut 2.2 inainte si nu mai pot sa mut aplicatiile care le pun pe prima imagine de exeplu shortcuts sau widgets nu le pot muta de pe o pagina pe alta cum fac?

 42. Nila800
  Posted February 17, 2012 at 1:13 pm | Permalink

  link-ul cu CyanogenMod 7 nu functioneaza poti pune un alt link pls

 43. florin800
  Posted February 22, 2012 at 12:47 am | Permalink

  Salut! Am si eu o problemaam instalat Cyanogen mod cu ajutorul ClockWorkModAce,,,cm-7.1.0-rc1-cooper-kang-10.10.11-grif_07,,,,cm-7.1.0-RC1-RootWiFiCameraFix-Grif_07,si imi apare imagine de la pasul 20 de vreo 20-30 de minte.mai exista vreo sansa ca galaxy-ul me ace sa isi revina?plzzz

 44. Marian
  Posted February 23, 2012 at 12:26 am | Permalink

  Salut.Am si eu o intrebare: Daca am inst cyanohen mode 7 dupa tutorialul de aici doar ca din cauza ca nu mi-am luat lecitina ;) ) am uitat sa fac back up,si vreau sa revin la vs anterioara de android mai pot face asta?ast rasp plzzz

 45. Marian
  Posted February 23, 2012 at 12:46 am | Permalink

  Ce parere ai de programele astea de root? revolutionary.exe-pt htc si SuperOneClick.exe pt samsung?am auzit ca sunt ok si mult mai sigure si usor de rulat

 46. gabi
  Posted February 24, 2012 at 1:00 am | Permalink

  salut.am reusit sa fac root la2.2.1 si a mers din prima.numai bine

 47. miron
  Posted March 4, 2012 at 4:49 pm | Permalink

  salut am si eu un htc hd windowsu im franceza asi dori sal schimb in romana sau engleza ma poate ajuta cineva cum pot sal schimb???

 48. mogoboy
  Posted March 20, 2012 at 1:23 pm | Permalink

  salut..eu am un wildfire rootat deja cu wildpuzzleROM v8.0.10 FRF91 2.2 si as vrea sa trec la gingerbread . Mentionez ca am facut acest rom dupa ce tel a cerut singur update si dupa ce l-a incarcat nu a mai functionat bt wifi gps . in momentul de fata imi merg toate cu exceptia gps.
  Daca fac acest root exista posibilitatea sa patesc la fel sau sa ma pot bucura si eu de tel la capacitatime sale maxime?
  Apropo linkul de la Cyanogen 7 nu functioneaza. astept raspuns merci tare

 49. silviu
  Posted November 1, 2012 at 4:46 am | Permalink

  Merge pana la urma instalat Android 2.3 Gingerbread pe un wildfire cu android 2.2.1?? Exista un tutorial in acest sens?

 50. alex
  Posted January 23, 2013 at 6:48 pm | Permalink

  Am facut root la telefon dar cand dau la RECOVERY imi apre un telefon si un triunghi cu semnul exclamarii ajutatima si pe mine va rog

 51. Mihai
  Posted February 18, 2013 at 3:29 pm | Permalink

  am ajuns la pasul 6 si in loc sa mi apara ClockworkMod Recovery imi apare un semn de exclamare si un triunghi. de ce oare?

 52. Posted October 5, 2013 at 5:06 pm | Permalink

  Eu am instalat tot, dar nu imi merge wifi

 53. Posted January 5, 2014 at 6:27 pm | Permalink

  dar nu sti de ce nu imi porneste jocurile mai mari pe 2.2.1

One Trackback

 1. [...] Cum instalezi Android 2.3 Gingerbread pe HTC Wildfire [...]

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*

Anunţă-mă când apar comentarii noi. Poţi, de asemenea, să te abonezi la comentarii fără să comentezi, apăsând aici.